de horizon
de weg naar ...
Sinds 2018 hebben we de rivierboot "Horizon n°I" van Le Boat. Daarmee gingen we geregeld op tocht in de verschillende basissen in Frankrijk, Nederland en Vlaanderen van LeBoat, tot zelfs in Canada op het Rideau Canal.
Dieter werd in januari 2019 vijfenzestig jaar, en samen met zijn medevennoten werd beslist om de zaak te koop aan te bieden. Dit werd in alle discretie voorbereid om personeel en franchisenemers niet te verontrusten. Het project kreeg de codenaam Horizon. Onder begeleiding van een verkoopbedrijf werd heel de operatie voorbereid en kopers gezocht. Dat ging traag (meer dan twee jaar!) maar gestaag vooruit.
De vooruitzichten van de verkoop en het genereren van de nodige cash bracht Dieter aan het dromen. Als er genoeg geld over bleef na het reserveren van voldoende financiën voor een gezapige oude dag waarbij we onze huidige 'train de vie' konden voorzetten wou hij graag terug een zeilboot kopen voorzien van alle gemakken. Daarbij had hij speciale interesse in Hanse Yachts en dan nog in het grootste model namelijk de 675. Een 66 voeter quasi volledig "customer made". Wablieft !!!
De verkoopprocedure van de zaak verliep vlot, ondertussen werd een koper geselecteerd en na de eerste verkennende gesprekken werden de onderhandelingen ingezet. Dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag maar ondertussen hadden we een zicht op de som die we zouden krijgen en dat gaf ons een ruim budget, meer dan nodig.
In mei '19 brachten we een bezoek aan de botenbeurs van Frankfurt waar een 675 te kijk stond en ja het schip maakte een grote indruk op ons. Middels Sean van West Yachting Nieuwpoort brachten we in oktober 2019 een bezoek aan de fabrieken van Hanse in Greifswald waar we de productie van het schip konden bekijken.
De Hanse 675 is een wel erg groot en duur schip en we vonden het toch maar beter er eerst eentje te huren met skipper waardoor we konden ervaren of we dit al dan niet wilden.
nAdamAs met Costas en elisabeth
Eerste week van november 2019 vertrokken we met onze vrienden Linda & Ferdi, Annie en Karel naar Athene voor het uittesten van de Hanse 675 Nadamas. Het schip wordt enkel verhuurd met schipper en hotelservice. We hebben een heerlijke week beleefd en de Hanse 675 beter leren kennen.
Het schip is prachtig maar uiteindelijk was dit niet de boot die we zochten. Het is speciaal ingericht om te zeilen met personeel waardoor een deel van het schip waaronder de keuken is afgezonderd van de rest, naast een ruime leefruimte is de andere helft ingedeeld in drie kajuiten waaronder de heel royale, prachtige eigenaarskajuit met luxueuze badkamer. Prachtig maar niet echt wat we zochten.
Sean hield de teugels strak en stelde de Hanse 588 voor, een schip meer toegespitst op eigenaar-zeilers en jawel toevallig werd het tentoongesteld op de botenbeurs van Düsseldorf in januari 2020. Wijzelf hadden ondertussen verder de markt gescand en enkele boten geselecteerd die ons ook wel bevielen: Amel 60, Beneteau Sence 55, Oceanis 55, ... enz.
Fotoreportage Nadamas oktober 2019:
Botenbeurs Dusseldorf
We hadden een afspraak met Sean vlak na de middag. Voor de middag hadden we afspraken met al de werven waarvan we de boten hadden geselecteerd. Tijdens de lunch bleek dat de Amel 60 er met kop en schouder uitstak.
Om 14 uur afspraak op de Hanse stand. We waren wat vroeger en deden een rondje van de geëxposeerde modellen en ja de stijl van Hanse vonden toch wel leuk. Pal 14 uur werd de 588 vrijgemaakt voor ons privébezoek samen met Sean. Ja man, waren wij eventjes van onze sokken geblazen!? Kwam het door onze vakantie op de 675, maar de boot kwam ons zo bekend over maar dan in de perfecte configuratie zoals wij het wilden. We gingen gelijk over tot aankoop tot grote verrassing van Sean. Gelukkig met een voorbehoudsclausule ingeval het zou mislopen bij de verkoop van de Hypotheek.winkel maar daarover straks meer.
Alles zag er zeer belovend uit. We hadden vergevorderde plannen om deze zeilboot te kopen en planden in blokken van 3 maanden zeilend en 3 maanden thuis zijn de komende 10 jaar van ons leven door te brengen. Ik zou vanaf 1 april ’20 halftijds werken om tegen 1 januari’21 definitief te stoppen. Dieter stopte automatisch met werken als de zaak verkocht was.
De verkoop van Dieters zaak was in het laatste kwartaal van ’19 in een stroomversnelling gekomen maar toen hadden we al onze vakanties voor 2020 reeds gepland … eerste twee weken van mei met rivierboot in Nederland, eerste twee weken van juni naar de Verenigde Staten van Amerika. Ons AFS-dochter Maggie trouwde in Saint-Pete, Florida begin juni. Na de feesten zouden we een mobilhome huren en de oostkust op naar Boston rijden waar we afspraken met mijn AFS-broer John om samen enkele dagen door te brengen. Juli/augustus zou ‘relatief’ rustig blijven buiten een twee weken in ons huisje in Kattendijke aan de Oosterschelde, Zeeland.
Uiteindelijk kregen we in eind januari ’20 het nieuws dat de boot reeds zou geleverd worden op 1 juli en beslisten we dat ik zou stoppen met werken op 1 juli '20. Zo konden we de zeilboot ophalen in Greifswald aan de Duitse Oostkust en ermee op twee maanden naar Nieuwpoort te varen. We moesten namelijk op 1 september terug zijn want we hadden met vrienden een reis gepland naar Ierland voor drie weken …
Het zou dus een bijzonder “rollercoaster” jaar worden weliswaar met alleen maar prettige dingen in het verschiet. En toen werd het maandag 16 februari, die dag zouden de contracten voor de verkoop van de winkel worden getekend, op vrijdag 20 februari zou het geld op onze rekening staan …
CORONA ...
En toen was daar het covid-19 virus …
Al heel het weekend van 15 februari' 20 waren er alarmerende berichten over mensen die ziek terugkwamen van de skioorden in Oostenrijk. Maandag ochtend kwam het bedrijf dat de winkel ging kopen met de melding dat ze de koop opschorten wegens de onstabiele situatie, op dinsdag 17 februari ging België in lockdown.
Het werd een bevreemdende situatie. Opeens lag alles stil. Alleen de voedingswinkels gingen open en van ’s morgens stonden mensen in lange rijen voor de winkels waar ze maar met mondjesmaat binnen mochten. Een hamsterwoede ontstond voor toiletpapier, pasta, bloem, suiker, voor alles wat kon bewaard worden. Toestanden die we alleen kenden van verhalen van onze ouders over de oorlog. Die eerste weken vielen als een loden deken over ons heen. Het was beangstigend, deprimerend en niet te vatten. Je had zin om weg te lopen maar je kon nergens heen.
Bij Dieter gingen al de 90 vestigingen en de hoofdzetel dicht. Vergaderingen gebeurden via Zoom of Teams. Hij was dus alle dagen thuis. Dieter had eigenlijk al een stuk afscheid genomen van het operationele werk, maar nu de verkoop niet doorging moest hij zich terug inwerken.
Bij Marc op het Provinciedomein Huizingen liep het anders. Het park werd eerst gesloten maar daarna werd het terug opengesteld, enkel voor de buurtbewoners. Daarom moesten al de parkings worden afgesloten want men mocht enkel te voet of per fiets komen. Al de zitbanken werden weggehaald en de toiletgebouwen gingen op slot. Op bureau gingen we wisselend vanuit thuis werken zodat om het andere bureau er eentje leeg bleef. Er werden massa’s handgels, verstuivers en andere beschermingsmiddelen opgespoord en onmiddellijk aangekocht. Er was inmiddels schaarste ontstaan in die spullen.
De familie ging in quarantaine. De druk ging vooral uit van hun kinderen toen verspreid werd dat vooral 70-plussers erg slecht reageerden op het virus. Toen uiteindelijk bleek dat Annemie het virus had opgelopen (niet getest) was er paniek en sloten ze zich op in hun huis. Voor Pasen hadden we het voorstel dat ieder van onze familie een schotel zou klaar maken en Dieter en ik alles zouden verdelen op zondagmorgen. Om 12 uur hadden we een WhatsApp met ons vier. Zo werd het toch nog een leuke Paasdag.
Ondertussen werd de verkoop van de Hypotheekwinkel weer opgestart en werd het duidelijk dat hun aanbod was gehalveerd. Na veel berekeningen en centen tellen kwamen uiteindelijk tot het besluit dat het net moest lukken en dat we het aanbod aanvaarden. Tegen half mei werd de overname getekend. De dag zelf hing Dieter al aan de telefoon met Sean om de aankoop te bevestigen!
Uiteindelijk is alles toen zeer vlug gegaan. De cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnames en slachtoffers gingen pijlsnel omlaag. Op zaterdag 9 mei mochten we zelfs de grens over om inkopen te doen. Zondagmorgen zijn we dan ook de auto ingesprongen naar Kattendijke, we zijn er anderhalve week gebleven. Het ons op dat Nederland veel ongedwongener omsprong met het corona, het was dan ook een revelatie na het juk van Belgische coronarepressie.
Hieronder informatie over de Hanse werven en de Hanse 588.